vineri, 31 decembrie 2010

Tabara Internationala de Creatie Plastica "Dan Platon" - Breaza 2010




Tabăra de creaţie plastică „Dan Platon”, aflată, anul acesta, la a V-a ediţie, s-a încheiat miercuri, 28 iulie, odată cu vernisajul organizat în holul somptuos al Primăriei din Breaza.
Actul de cultură s-a derulat în perioada 19-28 iulie, timp în care cinci elevi şi zece pictori profesionişti au profitat de lumina şi culorile verii brezene, pentru a scoate în evidenţă peisajele deosebite ale oraşului. Principalul organizator al acestei tabere de creaţie a fost Casa de Cultură „I. L. Caragiale” din Ploieşti, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Ploieşti şi Centrul de Cultură „Ion Manolescu” din Breaza. „Le mulţumesc tuturor partenerilor de anul acesta şi, în mod special, artiştilor. Este o expoziţie foarte reuşită, au fost inspiraţi toţi! Sper să ne ajute Dumnezeu, să parcurgem cât mai multe etape şi să ajungem la cât mai multe ediţii ale acestei tabere. Sunt bucuros, în acelaşi timp, că presa este alături de noi şi popularizează aceste evenimente culturale”, a declarat cu entuziasm, directorul Casei de Cultură „I. L. Caragiale” din Ploieşti, Gelu Ionescu.
Valter Paraschivescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Ploieşti, a menţionat, cu acest prilej, că „tabăra de creaţie este urmarea iniţiativei fostului director al Casei de Cultură din Ploieşti, Marilena Gheorghiţă, artist plastic, totodată. Dan Platon a fost unul dintre artiştii importanţi ai filialei noastre, în primii ani de activitate ai dumnealui lucrând, ca profesor, chiar la Breaza. Deci, poate că nu întâmplător s-a ajuns la Breaza şi iată că sunt deja trei ediţii care se derulează aici. Oricum, impactul taberei asupra artiştilor este foarte bun. Din păcate, numărul taberelor s-a micşorat pe măsură ce a trecut timpul. Pe de o parte, artiştii lasă organizatorilor lucrări de referinţă din perioade din creaţia lor. Pentru că, dacă o tabără se derulează pe mai multe ediţii, e clar că un artist poate veni de mai multe ori şi atunci sunt lucrări care marchează evoluţia lor artistică. Pe de altă parte, artiştii au ocazia, altfel destul de rar, să se întâlnească, să socializeze. E adevărat că nu se lucrează împreună. Fiecare stă în turnul lui de fildeş, acolo unde îi convine, dar seara se văd la mese de întâlniri, realizându-se o comunicare deosebită. Sper să urmeze şi a VI-a ediţie. Inclusiv Primăria din Breaza este deschisă la ideea organizării unor astfel de tabere”.

Opinie autohtonă

Printre pictorii profesionişti, care au participat la tabăra de creaţie „Dan Platon”, s-a numărat şi Vasile Celmare, din Breaza, pictor şi proiectant de ambient monumentalist, care a ţinut să sublinieze: „Este o idee foarte bună această tabără de creaţie, cu o singură condiţie: să se dezvolte ce s-a început. Chiar e necesar acest lucru. Dacă municipiul Ploieşti deţine acea cheie care se numeşte fonduri, să încerce să facă şi un muzeu al oraşului Breaza. Nu mă refer doar la un muzeu de folclor, ci şi unul al artiştilor care vor să se afirme. La această ediţie a acestei tabere de creaţie a fost o prezenţă destul de consistentă. A contat mult faptul că participanţilor li s-a oferit găzduire. Ar trebui să devină şi mai consistentă. Poate dacă li s-ar oferi nişte fonduri cu ajutorul cărora să continue ce au început aici… Într-o astfel de tabără se pot face lucruri minunate, dar contează mai mult ce-ţi rămâne şi ce continui în opera ta. Efectul care îl are”.
Oaspeţi de la Chişinău

Iurie Matei, profesor universitar la Chişinău şi pictor consacrat, a avut ocazia să ajungă pentru prima dată în oraşul Breaza, fiind invitat în această tabără de către directorul Muzeului de Artă din Ploieşti, Florin Sicoe. „Am venit cu drag, m-am bucurat de invitaţie, pentru că nu am fost niciodată în Breaza. Sper ca, pe viitor, să am şi alte proiecte împreună cu colegii pe care i-am întâlnit aici. Am venit în tabără la penel, la peisaj, cu toate că eu sunt artist suprarealist. Criticii de artă m-au inclus deja, în acest curent post-modernist. Acum m-am „jucat”, pentru că am văzut foarte multă lumină aici, casele şi curţile aranjate, cu flori multe, cu aerul care palpită, cu soarele care te încântă, mi-a făcut plăcere. O tabără, pentru mine, este totodată şi un prilej să mă odihnesc”, a declarat Iurie Matei.


Un alt invitat, Valeriu Şuşnea, vicepreşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Buzău, participant în calitate de pictor, a ţinut să marcheze, ca şi colegii săi, lumina deosebită care a găsit-o în Breaza, element foarte important în creaţia unei picturi.

În afară de notabilităţile oraşului, printre invitaţii care au vizitat expoziţia s-a aflat artista Marina Voica, stabilită de mai mulţi ani în Breaza, ca de altfel şi o mare personalitate a televiziunii române, Sanda Ţăranu. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, încununat de un program artistic şi o masă pe cinste.

Carmen Negreu